Lapas

pirmdiena, 2015. gada 7. decembris

Elektrības padeves traucējumi decembra sākumā

Decembris ir sācies ar spēcīgu vēju, neskatoties uz to, vietējā elektrotīklā viss norit bez starpgadījumiem.

Stabi, vadi un to stiprinājumi - bez bojājumiem.

Laika posmā no 3.decembra līdz 7.decembrim, elektrības padeve vairākkārt īslaicīgi ir pazudusi un atkal atjaunojusies, tāpat 4.decembra pēcpusdienu līdz pat vakaram pavadījām bez elektrības. Visi šie pārtraukumi ir saistīti ar A/S "Sadales tīkls" līnijām uzkritušiem kokiem vai to zariem, kā arī cita veida bojājumiem, ko radījis spēcīgais vējš. Atslēgumu ilgums atkarīgs no laika, kas nepieciešams, lai novērstu konkrētos bojājumus, piemēram, novāktu kokus no vadiem un veiktu bojāto vadu remontu.

Prognozējot situāciju, ja šāds starpgadījums ar vadu bojājumu notiktu Misas lauku vietējā elektrotīklā, tas drīzākais aizņemtu krietni vairāk laika nekā šādus bojājumus novērš Sadales tīkli savās līnijās.

Sadales tīkliem ir dienesti, kas dežūrē šādiem gadījumiem 24h diennaktī.
Mūsu gadījumā nevaram atļauties (abonēt) slēgt līgumus ar uzņēmumiem, kas nekavējoties reaģētu uz šādām situācijām vietējā tīklā. Tādēļ, ja notiek šāds starpgadījums un tā sekas neizdodas novērst ar pašu spēkiem, uzņēmuma meklēšana, kas par ierobežotu samaksu atjaunotu vadus, un tā ierašanās var aizņemt 12h un vairāk, tas atkarīgs no bojājuma veida, diennakts laika, nepieciešamās tehnikas un piekļuves iespējām.

Lai mazāk ciestu neērtības esot bez elektrības, Misas lauku patstāvīgajiem iedzīvotājiem vēlams būt gataviem šādām situācijām. Internetā var atrast pieteikami daudz ieteikumus par uzlādētiem telefoniem, baterijām, ūdens rezervēm u.t.t.. Tāpat ir zināms, ka mājās katram iemītniekam ir jābūt pa lukturītim. Ideālā gadījumā apkures sistēmai jābūt iespējai funkcionēt bez elektrības padeves, pavisam noteikti tai jābūt aprīkotai ar drošības sistēmām (vārstiem) šādiem gadījumiem. Mājsaimniecībām, kas nespēj iztikt bez elektrības, jāsagādā ģenerātors. Vasaras iedzīvotājiem jāparūpējas par sava īpašuma apsardzes aprīkojuma akumulatoru darba kārtību, varbūt pat ir vērts sistēmu papildināt ar vēl vienu akumulatoru, izmaksas nav nesamērīgas, bet tādā gadījumā signalizācija var funkcionēt pat vairāk kā divas nedēļas bez ārējās elektrības padeves.

Ja būsim gatavi šādām situācijām, tad tās drīzākais nenotiks vai vismaz radīs mazāk problēmu!

Ņemot vērā to, ka Misas lauku elektrotīkls ir uzbūvēts kvalitatīvi, kā arī to, ka līdz šim ir bijuši tikai pāris starpgadījumi, nekādas nopietnas problēmas ziemas sezonā netiek prognozētas.
Rūpīgāk jāpieskata posms, kas balstās uz koka stabiem.

Konkrētā rīcība, konstatējot bojājumu tīklā, piemēram, zemē norautu vadu:

1. Netuvoties;
2. Informēt pārvaldnieku vai kādu no padomes locekļiem;
3. Brīdināt apkārtējos;
4. Nepieciešamības gadījumā norobežot perimetru.
Tālāk sekos elektrības atslēgšana bojātajai līnijai un tās remonts.

Noderīga informācija -

http://www.sadalestikls.lv/lat/aktualitates/noderiga_informacija/padomi_iedzivotaju_ricibai_negaisa_laika/

Lai samazinātu risku bojājumiem vietējā tīklā, katram grunstgabala īpašniekam jārūpējas par to, lai tā īpašumā un pieguļošajā teritorijā neaugtu elektrotīklu apdraudoši koki vai krūmi. Kārtības ruļļa 5.1. un 5.3. punkts. Teritorijai ap vadiem gaisā jābūt brīvai vismaz 2 metru radiusā. Jātceras arī par zemesgrāmatās noteikto aizsargjoslu. Tāpat no zemesgabaliem, nedrīkst augt koki vai krūmi, kas var traucēt tehnikas piebraukšanu.

Saudzēsim vietējo elektrotīklu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru