Lapas

otrdiena, 2017. gada 25. aprīlis

Īssavienojums elektrotīkla 1.līnijā. Problēmas un risinājuma gaitas apraksts 2017

25.04.2017. plkst.5.20 no biedra saņemta informācija, ka 1.līnijā nav elektrības.

Nakts ir bijusi ar lietu un nelielu vēju.

Pārbaudot centrālos drošinātājus transformātorā, konstatēts, ka 2 no tiem ir nostrādājuši, līdz ar to divās no trim fāzēm nav sprieguma.

Veikta 1.līnijas vizuāla apsekošana, redzami bojājumi netiek konstatēti.

Tiek salikti jauni drošinātāji, tomēr pieslēdzot strāvu viens no drošinātājiem atkal izdeg.

Tādējādi divās fāzēs spriegums ir saglabājies. Pateicoties jaunajai drošinātāju sistēmai, kas tika uzstādīta pagājušajā vasarā, ir iespēja nodrošināt strāvas padevi katrā fāzē atsevišķi. Tas arī tiek izmantots.

Atkārtoti tiek apsekota visa pirmā līnija, tiek pārbaudīts, katrs individuālā pieslēguma skapis. Ko darīt ar skapjiem, kas ir teritoriju iekšpusē aiz aizslēgta žoga? Īssavienojuma pēdas netiek konstatētas, bet pārbaudot spriegumu, konstatēts, ka tas ir visās trīs fāzēs, neskatoties uz to, ka pie transformatora pieslēgtas tikai divas fāzes!!!, rodas aizdomas, par divu pirmās līnijas fāžu saskaršanos (sakušanu).

Visu dienu līst lietus.

Ņemot vērā, ka līnijas apsekošanas laikā netiek identificēta bojājuma vieta. Tiek zvanīts elektromontāžas uzņēmumam un panākta vienošanās par ierašanos. Veicas, jo uzņēmuma darbinieki, gatavi ierasties jau pēc trīs stundām.

Pēc ierašanās ar speciālu aprīkojumu tiek pārbaudīts 1.līnijas pieslēgums pie transformātora, arī elektriķiem rodas aizdomas par fāžu savstarpēju savienojumu.

Sākas bojājumu vietas meklēšana. Neskatoties uz to, ka 1.līnija ir ļoti gara un ar daudz individuālajiem pieslēgumiem, tiek kāpts katrā elektrības stabā un pārbaudīts katrs individuālā pieslēguma kabelis.

"Bingo", Misa Nr.5 individuālā pieslēguma kabelī pie GVL tiek konstatēta fāžu alumīnija dzīslu savstarpēja sakušana. Nevienai no dzīslām vairs nav izolācijas, pie vainas nekvalitatīvs kabelis un apšaubāma tā uzstādīšanas kvalitatē, jo dzīslas pirms pieslēguma nav savstarpēji atlocītas, tāpat nav uzstādīts arī speciālais cimds, kas novērš ūdens iekļūšanu kabelī un atdala dzīslas. Protams, pieslēguma kabelis šādā situācijā bija nokalpojis savu laiku. Viss pieslēguma kabelis tiek atvienots no GVL.

Neskatoties uz to, ka fāžu sakušanas vieta ir skaidri redzama, elektriķi uzstāj uz pārējo pieslēgumu apsekošanas turpināšanu.

Apsekošana uzrāda rezultātus, konstatēts, ka Misa Nr.30 individuālā pieslēguma kabeļa divas dzīslas ir nolūzušas un vien no tām balstās uz traversa (GVL metāla konstrukcija dzelzsbetona staba augšā), līdz ar to ir fāzes īssavienojums ar 0. Viss pieslēguma kabelis tiek atvienots no GVL.

Citi īssavienojumi netiek konstatēti. Tiek uzstādīti visi drošinātāji, elektrotīkla 1.līnija darbojas paredzētajā režīmā.

Kopējie secinājumi nav nekas jauns, jāmaina individuālo pieslēgumu kabeļi. Par finansējumu šim darbam būs jāvienojas kārtējā kopsapulcē.

Rēķins par avārijas izsaukumu 121,00EUR.

Fāžu sakušanas vieta

Pieslēguma kabeļu stāvoklis

Pieslēguma kabeļu stāvoklis

Bojātā izolācija

Trīs drošinātāji šodien izlietoti. To rezerves gan ir pietiekamas


1 komentārs:

  1. Interesanti kas notiek ar elektrības pieslēgumiem dārza mājiņu iekšpusē? Lielai daļai vēl padomju laiku rozetes un vadi. Nebūs nekāds brīnums, ka var aiziet uz "īso" un nedo dies kaut kas aizdegties.

    AtbildētDzēst